Verantwoord lensgebruik

Om verantwoord lenzen te kunnen dragen, dienen ze altijd individueel aangepast te worden, omdat ieder oog anders is. Bij Optiek Ten Hoopen hebben de Opticiens veel scholing en ervaring om u op een gezonde manier contactlenzen te laten dragen.

Hygiëne
Contactlenzen bedekken voor een klein deel de voorkant van het oog, maar een groot deel van het hoornvlies, de cornea. Het hoorvlies of cornea is het venster waardoor u mee naar buiten kijkt, daarom moet u er voor zorgen dat het venster "helder" blijft!

Ga er dus zorgvuldig mee om! Het kost slechts enkele minuten per dag om met de moderne onderhoudssystemen de contactlenzen te verzorgen. De contactlensspecialist zal u uitleggen welk contactlensvloeistoffen u voor uw contactlenzen moet gaan gebruiken en zal natuurlijk ook vertellen hoe u de vloeistoffen moet gaan gebruiken. Bij uw periodieke contactlenzencontroles zullen wij, indien nodig, de contactlenzen met professionele middelen reinigen.

Er zijn contactlensvloeistoffen voor het reinigen, bewaren en inzetten van de contactlenzen of een combinatie van deze vloeistoffen, de zgn. all-in-one vloeistoffen. De reinigingsvloeistoffen en de bewaarvloeistoffen zorgen voor een effectieve desinfectie en houden de contactlenzen in een goede conditie, zodat u deze veilig en comfortabel kunt dragen.

Was altijd de handen vóórdat u aan uw ogen en de contactlenzen komt. Spoel contactlenzen nooit af met water, maar gebruik de voorgeschreven contactlensvloeistof. Bij de contactlensvloeistoffen zit altijd een bijsluiter: lees deze zorgvuldig door en houdt u aan de aanwijzingen!

Controles
Door uw ogen en contactlenzen regelmatig te laten controleren kunnen problemen voorkomen worden. We worden elke dag wat ouder. Elke dag zal de conditie van het lichaam en van de ogen iets gaan verschillen met de dag dat uw contactlenzen perfect werden aangepast. Gezondheid, werk- en leefomstandigheden kunnen veranderen. Contactlenzen zullen slijten, vervormen, vervuilen, maar ook de sterkte zou kunnen veranderen. Allemaal factoren die het dragen van contactlenzen minder prettig maken.
U kunt dit probleem voor zijn, door uw ogen en contactlenzen regelmatig door een contactlensspecialist te laten controleren op kwaliteit en afwijkingen. Bij Optiek Ten Hoopen krijgt u automatisch een oproep voor controle.

Tijdens de controle worden allereerst de ervaringen in de afgelopen periode besproken. Vervolgens wordt het gezichtsvermogen en de sterkte van de contactlenzen gecontroleerd. Daarna de passing, de kwaliteit van de contactlenzen en de conditie van de ogen en oogleden. Tot slot controleert de contactlensspecialist het effect van de onderhoudsmiddelen op de contactlenzen. Als laatste zal hij een advies geven en een afspraak maken voor de volgende controle.

Over het algemeen wordt aangeraden om vormvaste contactlenzen elke 6-12 maanden te laten controleren. Voor de meeste zachte contactlenzen is dit elke 6 maanden en voor contactlenzen, welke permanent, dus dag en nacht gedragen worden, elke 3 maanden.

Contactlensaanpassing
Wanneer u contactlenzen wilt gaan dragen zal onze contactlensspecialist een aantal metingen doen. Hierbij wordt de sterkte en de bolling van uw ogen bepaald. Vaak wordt dit gedaan met behulp van een computerscan van de voorkant van uw oog, zodat precies bekend is welke contactlens het beste bij u past. Tevens worden uw ogen onderzocht op traanfilmkwaliteit, littekentjes, gevoeligheid, invloed van medicijngebruik, etcetera. Natuurlijk wordt dit resultaat met u besproken en wordt samen met u aan hand van de resultaten van de metingen en uw eisenpakket bepaald welke contactlens voor u het meest geschikt is.

Dankzij de adviezen van de goedgeschoolde contactlensspecialist zult u met plezier en zonder problemen kunnen genieten van uw nieuwe contactlenzen.

 

Veel gestelde vragen

Voor wie zijn contactlenzen geschikt?
In principe zijn contactlenzen geschikt voor iedereen die een oogcorrectie nodig heeft en op een verantwoorde manier met contactlenzen om kan gaan.

Wanneer kun je beginnen met het dragen van contactlenzen?
In principe is er geen vaste minimumleeftijd aan te geven vor het dragen van contactlenzen. Het is wel belangrijk dat er voldoende besef en handvaardigheid is om de contactlenzen goed te verzorgen. Dat kan bij kinderen een beperking zijn. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen zelf graag contactlenzen willen en niet de ouders de stuwende factor zijn.

Kun je bij sporten contactlenzen dragen?
Sport en contactlenzen vormen een ideale combinatie. Het dragen van contactlenzen is veilig en ook bij transpireren blijft de gezichtsscherpte goed. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale contactlenzen voor het sporten met ingebouwde kleurfilter (zie Nike MAXSIGHT).

Is het inzetten en uitnemen van contactlenzen moeilijk?
Nee, maar je moet er wel even handigheid in krijgen. In het begin is het goed om ruim de tijd te nemen voor het inzetten en uitnemen van de contactlenzen. Daarnaast moet je zorgen voor goed licht en schone handen. Natuurlijk krijg je bij de aflevering van de contactlenzen een uitgebreide instructie hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe kun je verantwoord lenzen dragen?
Ogen en contactlenzen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Als je eenmaal aan de lenzen gewend bent is dit meestal eens per half jaar noodzakelijk. Daarnaast moet je de contactlenzen regelmatig vervangen. Hoe snel de lenzen moeten worden vervangen hangt af van het type contactlenzen, maar ook van werkomstandigheden en mate van vervuiling.

 

 

 

Subonderdelen:
- Verantwoord lensgebruik
- Contactlens instructieciba_vision

coopervision

ercon

jonhson & johnson

 


copyright © Optiek Ten Hoopen. Alle rechten voorbehouden.